وال پست
وال پست یک عضو سازه ای است که امروزه طبق قانون استفاده از آن اجباری است. در این مطلب در ارتباط با وال پست توضیحاتی می دهیم و در تلاش هستیم تا ابهامی در این ارتباط اگر وجود دارد از بین برود.
- وال پست چیست؟
- وال پست در مقررات ملی ساختمان و آیین نامه 2800
- انواع وال پست
- نحوه اجرای وال پست
- اجرای وال پست در سازه های مختلف
- قیمت اجرای وال پست
- قیمت روز وال پست
- پیام دشت پارس تولید کننده وال پست و خصوصیات وال پست های تولیدی شرکت
وال پست چیست؟
وال پست نوعی کلاف است که به جهت انسجام دیوار و عضو نگهدارنده دیوار در داخل ساختمان استفاده میشود.
والپستها به شکل غیر سازهای در ساختمان قرار میگیرند، تا نیروی حاصل از زلزله، وزش باد و طوفان را از دیوار به داخل فریم و اسکلت منتقل کند و به همین دلیل ساکنین کمتر احساس لرزش می کنند، همچنین وال پست ها مانع از تخریب و ریزش دیوار میشود.
وال پست در مقررات ملی ساختمان و آیین نامه 2800
وال پست یا وادار در واقع نگهدارنده های دیوار هستند که استفاده از آن طبق قانون اجباری است.
آیین نامه 2800 در ارتباط با وال پست تمام جزئیات را به طور دقیق و کامل بررسی کرده است . در واقع این آیین نامه هر آنچه مرتبط با بحث وال پست است از نظر نحوه اجرای وال پست، ابعاد مورد نیاز جهت طراحی و تهیه تجهیزات را تعیین نموده است.
اولین نکته مورد بحث در آیین نامه، لزوم استفاده از وال پست برای تمام دیوارهای جانبی مخصوصا دیوار نما با هدف مقاوم سازی دیوار و ساختمان در برابر زلزله و حوادثی از اینگونه است.
طبق نکات مندرج در آیین نامه، لبه های آزاد دیوار ها باید به گونه ای مناسب مهار شود. در دیوارهای غیر سازه ای لبه های قائم دیوارها باید کاملا مهار شود، و لبه های افقی با استفاده از کلاف فولادی یا ناودانی 6 (یا معادل با سطح مقطع بتن مسلح) مقید شوند.
در ارتباط با دیوارهای داخلی که ارتفاع بیشتر از 1 متر و 80 سانتی متر دارند ، باید از اطراف به سازه مهار شود.
انواع وال پست
وال پست نبشی
این روش جزء اولین نوع از انواع روشهای اجرای والپست است که با وجود اینکه در نگاه اول ارزان به نظر می رسد نسبت به سایر والپستها از آن استفاده نمیشود به این دلیل که از ناودانی به صورت یک تکه یا یک پارچه استفاده نمیشود و یا میتوان به اصطلاح گفت پروفیلها به صورت U شکل است.
از معایبی که این روش دارد میتوان به هزینه و زمان بالا در زمان اجرا و هزینه بیشتر در زمان خرید اشاره کرد.
وال پست ناودانی منقطع
این روش نیز جزء روشهای اولیه والپست است. در این روش ناودانی هم به صورت یک تکه و هم به صورت غیر یک تکه قابل استفاده است و در نتیجه اجرای کار با آن راحتتر است. این روش ساده تر و کم هزینه تر است به این دلیل که این وال پست مانند مدل نبشی نیازی به قطعات سنگین و جوشکاری های سنگین ندارد و از نظر هزینه 20 درصد مقرون به صرفه تر است.
از محاسن این روش نسبت به سایر روشها میتوان به روش ساده و سرعت بالا در زمان اجرا و هزینه کمتر و امنیت بیشتر نسبت به روشهای سنتی نام برد.
نحوه اجرای وال پست
دو شکل برای اجرا در ساختمان استفاده میشود و هدف این است که برای رسیدن به استحکام و مقاومت بیشتر بتوان دیوار را با اسکلت ساختمان درگیر کرد:
وال پست به شکل ستون عمودی یا وال پست عمودی
برای دیوارهایی استفاده میشود که طول آنها بیشتر از ۵ متر است و به عبارتی اگر بخواهیم دقیقتر بیان کنیم در مواردی که طول دیوار نسبت به ضخامت دیوار بیشتر از ۴۰ برابر باشد از نوع والپست عمودی استفاده میشود.
وال پست به شکل تیر افقی یا وال پست افقی
افقی برای زمانی استفاده میشود که نوع عمودی یا فریم ساختمان را میخواهند به هم متصل کنندو برای دیوارهایی استفاده میشود که بیشتر از ۳. ۵ متر ارتفاع دارد و یا به عبارتی عرض دیوار نسبت به ضخامت دیوار ۳۰ برابر است.
با توجه به اینکه نوعِ سازه، ممکن است با مصالح مختلفی ساخته شود، انواع نصب مختلفی والپست می تواند داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
اجرای وال پست در سازه های مختلف
اجرای وال پست در اسکلت بتنی
در مرحله اول محل قرار گرفتن آن باید مشخص شود و سپس ورقهای فلزی نصب شود تا اتصال والپست روی سقف و کف سازه انجام شود. نکته مهمی که برای این مورد باید در نظر داشت به فاصله آن با دیوار مربوط میشود که بهتر است هیچ فضای خالی در آن وجود نداشته باشد.
حتی برای پرکردن دیوار، در ازای هر دو ردیف یک بست لازم است و باید دو دیوار مجزا را با آن به یکدیگر وصل کرد. در انتهای کار دیوار نیز لازم است چهار عدد میلگرد به ورقهایی که در سقف و کف جوش داده شد، وصل کرد. این کار را به وسیله سیم میتوانند انجام دهند. بعد از انجام این موارد قالببندی دیوار انجام میشود و بتنریزی به پایان میرسد. در انتها بعد از باز کردن قالبها، والپست بین دیوار قرار دارد که به مقاومت و یکپارچگی آن افزوده است.
اجرا در اسکلت فلزی
برای اجرای وال پست در اسکلت فلزی نیاز به جوشکاری وجود دارد یعنی باید تیرچههای افقی و ستونهای عمودی از طریق جوشکاری به هم نصب شود. این نوع اجرای، ساده است و بعد از آن اعمال سایر مصالح ساختمانی انجام میشود.
اجرا در بلوک
برای بلوکهای سبک والپستهای فلزی که به کار میرود نیاز به نصب دقیق ورقههای اتصال در سقف و کف را دارند. در واقع باید محل نصب آنها به دقت تعیین شود. سپس والپستها به سقف و کف متصل میشوند که در یک سمت آنها بلوک قرار خواهد گرفت.
جنسی که برای والپستها استفاده میشود اصولاً فلزی و از جنس ورق گالوانیزه یا ورق سیاه خم است است. وال پستهای فلزی به صورت نبشی، پروفیل نبشی، قوطی و ناودانی است که با توجه به کاربردی که دارد از آنها استفاده میشود.
قیمت اجرای وال پست
در مقایسه با سایر اجزا و آیتمها در اجرای سازه قیمت اجرای والپست مبلغ قابل توجهی نیست. قیمت اجرای والپست بستگی به قیمت تمام شده متریال مورد استفاده برای ساخت والپست و قیمت اجرای والپست دارد، اما از آنجا که اصولاً از مقاطع فولادی استفاده میشود قیمت بر حسب کیلوگرم و به قیمت روز محاسبه میشود.
در مورد بحث قیمت اجرای وال پست با توجه به اینکه اجرای آن معمولاً به صرفه است، قیمت متریال مصرفی اصولاً تعیینکننده است که آن هم با توجه به اینکه سایز نبشی پایین است و وزن کمی دارد هزینه تمام شده پایین است.
نکته قابل توجه اجرای صحیح وال پست است زیرا که جزئیات زیادی دارد که باید رعایت شود تا وال پست عملکرد درستی داشته باشد. در مقررات ملی ساختمان و به ویژه آییننامههای جدید و به عنوان مثال در ورژن ۴ آییننامه ۲۸۰۰ بر استفاده از این آیتم اشاره شده است و بر آن تاکید شده است .
در آیین نامه 2800 در ارتباط با حداکثر طول و عرضی که مورد تایید آیین نامه است و نسبت ابعاد دیوارها که از نظر آیین نامه مورد قبول باشد الزاماتی وجود دارد که باعث و منجر به استفاده از والپست می شود. در ساختمان های جدید به دور از این مسئله برای مقاوم سازی سازه و جلوگیری از تخریب دیوار هنگام زلزله و باد بر استفاده از والپست در فئاصل مشخص و رعایت الزام ها و به دو صورت افقی و عمودی تاکید شده است.
قیمت روز وال پست
آخرین به روز رسانی: 31 اردیبهشت 1402
وال پست های تولید شده در کارخانه تولیدی پیام دشت
والپست با استفاده از دستگاه خمکن تولید میشود و بعد از گذشت مدت زمانی در حدود ۱۰ سال کم کم به این تمایل دارد که تغییر حالت داده و به حالت پیشین خود تبدیل شود و سعی میکند تنش ایجاد شده در خود را تخلیه کند، اما والپستهای تولید شده در کارخانه تولیدی مرکز ال اس اف ایران با استفاده از دستگاه رول فرمینگ تولید میشود که به دلیل گذر کردن از مراحل زیاد(حدود ۱۵ مرحله) تنش موجود در فلز کمترین میزان را دارد و در نتیجه امکان تغییر حالت در آن بسیار بسیار اندک است.